Vår historia
Föreningen brandoffrens anhöriga (B.O.A.) bildades i slutet på 90-talet efter den tragiska brand som inträffade på Herkulesgatan i Göteborg där 63 ungdomar omkom och 213 skadades. Föreningen bildades i samband med åklagarmyndighetens förundersökning då det stod klart att branden var anlagd. Anhöriga och överlevande krävde svar från myndigheterna och behövde ett forum att samlas kring.
BOA har nu varit verksam i 25 år och verkat som en plattform för att anhöriga och överlevare ska mötas, dela och känna med varandra. BOA har varit en samlande kraft för den bearbetning och sorghantering som så många av oss behövde efter brandkatastrofen.
BOAs historia är ett tydligt exempel på hur människor från olika delar av världen kan samlas under samma tak och innerligt uppleva samhörighet och känna att vi är mer lika än olika.
Föreningens agenda har vid sidan av årsdagarna varit underhåll av minneslokalen, samverkan med andra organisationer, utställningar, med mera. BOA har genom sitt engagemang och deltagande visat att vi kan och vill ta vara på de dyrköpta kunskaper och erfarenheter vi fått genom vår gemensamma tragedi på Herkulesgatan i slutet av oktober 1998. Föreningen har ofta bidragit till att många utomstående har fått ta del av vår historia och kan föra den vidare till framtida generationer.
Vi har därmed varit en stark och inflytelserik aktör att räkna med som en del av de goda krafterna i Göteborg och Sverige.
Diskoteksbranden var en tragedi som tog så många av oss från våra älskade, och skadade ännu fler – samtidigt var “The Playaz Club” en fest där överbryggande kärlek och gemenskap samlade unga göteborgare från alla världens hörn.
En händelse som innehöll sorg, förtvivlan och lidande, men också gav upphov till tröst, gemenskap och solidaritet – där vi under en period visade oss vara en helt fantastisk stad – där vi alla räknade med varandra. Historien behöver minnas båda dessa delar.